Llibres recomanats Nadal 2014

 

Llibres recomanats. Llibres per regalar a segons qui. Rànquing Nadal 2014 sense rànquing. El millor d'entre el més venut. Qualitat i quantitat. Quinze llibres per al 2015 (amb estrenes)



Per regalar a qui et torna boig:


poèticament:

· Hilari de Cara, Carrer d'Artà (Ed. de Lleonard Muntaner): L'extraordinària poesia d'un gran mestre poc conegut. La fascinació dels sentits, els boscos del pensament. La rotunditat del seny i l'alliberament de la rauxa.

· Walt Whitman, Fulles d’herba (Ed. de 1984): Traducció de Jaume C. Pons Alorda. El retorn a la naturalesa de l'home a través de la humanització de la naturalesa.

· Blai Bonet, Poesia completa (Ed. de 1984): Tots els poemes d'un dels prínceps de la poesia catalana, l'inconformista, el captaire, el contestatari, l'audaç, el profeta. Bo de debò.

A sac:

· Joël Dicker, Els últims dies dels nostres pares (Ed. La Campana): Traducció d'Imma Falcó. Espionatge i resistència a la segona guerra mundial, el secret més ben guardat dels nostres pares. Una novel·la sensacional i molt llegidora.

Per a independentistes:

· Salem Zenia, L'arrel de la boira (Ed. Lleonard Muntaner): Traducció de Ricard Ripoll. El dia de la independència d'Algèria. L'atrocitat humana i el poder de la llibertat. Una obra mestra.



Per regalar al teu pitjor enemic

i que sembli un accident:

· Pilar rahola, Mariona (RBA-La Magrana): Una novel·la històrica ambientada a principis del segle XIX que és una lliçó de tòpics, vanitats, imprecisions. Un monument a la ignorància peripatètica i a la cursileria sense complexos. Amb un català que no sembla català.


i que no sembli un accident:

· Antoni Puigverd, La finestra discreta (Libros de Vanguardia): Dietari infantil d'un avi prematur. Una atrevida imitació de Josep Pla sense gràcia. On hi havia la malícia, la cursileria, allà on hi havia l'estil, la improvisació, on hi havia l'humor, el candor... l'aire. Un immens globus de vanitat. Tan gran com literàriament inexistent.


Per regalar i quedar bé

amb amistats que viatgen:

· Robert Hughes, Roma, una historia cultural (Ed. Crítica): Un apassionant peregrinatge per la primera ciutat del nostre món. Com una guia de viatge però que és un llibre d'història, de cultura, de passió per la bellesa.

· Christopher clark, Sonámbulos. (Galaxia Gutemberg): Com Europa va arribar a la guerra de 1914. Els moments preliminars de la gran tragèdia. Una lliçó d'història escrita amb un excel·lent estil.



amb amistats virtuals:

· Frank Schirrmacher, Ego, las trampas del juego capitalista (Ed. Airel): Una aguda anàlisi del món de l'economia virtual, de la psicologia que sovinteja entre ordinadors. Una crítica al sistema econòmic actual alternativa a l'esquerra marxista.

amb amistats que saben de lletra:

· Toni Sala, Els nois (L'altra editorial): Un exercici literari de primer nivell, en català. La duresa i la poesia més rotundes a partir d'un retall feréstec de vida quotidiana. Un Sala magistral.



· Manel Ollé, Bratislava o Bucarest (Edicions 62): Poesia discursiva, riu potent i màgic. La renovada veu poètica d'aquest erudit i crític, plena d'imatges fulgurants, d'aprenentatges de la vida. Contra la literatura, aquesta literatura, de debò.

· Alice Munro, Dansa de les ombres felices (Club Editor), Traducció de Dolors Udina: Alguns dels millors contes de la premi Nobel de Literatura 2013. Tot i el premi, és un llibre sense concessions, en carn viva, sobre l'experiència d'una vida que no s'acaba d'entendre, que no s'acaba d'acceptar ni de poder-hi renunciar.


amb amistats que no volen històries:

· Adrià Pujol, Picadura de Barcelona (Sidillà Ed.): Un home que camina, pensa, escriu, que fascina per com diu coses fonamentals sense donar-se importància. Una autèntica delícia.



amb amistats amb qui no saps què regalar:

· Roger-Pol Droit, 101 experiencias de filosofía cotidiana (Blackie Books). Traducción de d'Esther Andrés : Una cosa especial, imprevisible, plena de coneixements i de diversió. Filosofia sense rotllo i amb sentit comú. En petites dosis o en grans. Bo.




amb tu mateix. Per donar-te gust autòleg.

· pep Quintana, Ni l'apuntador (Llibres del Setciències). Col·lecció de contes que tenen com a nexe d'unió la mort. Però aquí no hi ha dolor ni plorera, només unes ganes immenses de riure i de passar-ho el millor possible. Un mestre de la humanitat i de la simpatia, el doctor Quintana, ex conductor d'un bibliobús i guia turístic.




Per falcar una taula coixa (petita)

· Màrius Carol, Un estiu a l'Empordà (Ed. 62). Fa 15 x 23 cm i té 240 pàgines. Tapa dura amb sobrecoberta. Ideal per a desequilibris mobiliaris.







1 comentaris:

  • Unknown says:
    30 de desembre del 2014, a les 21:55

    Tindré en compte els que recomanes i desconec excepte el de Dicker ja que la seva segona novela era una presa de pèl.