La Bíblia segons alguns

[Ressenya] Bíblia. Il·lustracions de Perico Pastor. Edicions Proa. Barcelona, 2011.  2.544 pàgines.

Almenys jo, mai no havia fet una ressenya d’una faixa publicitària d’aquestes que acompanyen un llibre en lloc de parlar pròpiament del llibre. Avui ho faré perquè el llibre s’ho val i va sol des de fa temps. És la Bíblia. Avui en una bonica i cuidada edició il·lustrada per Perico Pastor i en la versió tradicional catalana de can Claret i de la Societat Bíblica. Res a veure, per tant, amb la magnífica i modernitzadora versió dels Evangelis que va publicar en aquesta mateixa editorial Joan Francesc Mira, benefactor i savi. Es veu que el text canònic és el que és i tan li fa el que hagi pogut fer Mira.
         Parlaré només de la faixa publicitària perquè algú a can Proa ha tingut la pensada que la Bíblia s’havia de presentar per vendre-la. És una manera de veure-ho i aquí mai no podrem estar en contra del comerç. Per atreure lectors, això sí, i seguint un estricte i ocult ordre jeràrquic, han comptat amb tres autors de la casa i dos de fora. Dels de la casa no han trobat millors persones per presentar la Bíblia que Jaume Cabré, immortal autor de Jo confesso, seguit de Joan Margarit i Miquel de Palol. N’han escrit això que continua:

La Bíblia posseeix la innegable potència narrativa reservada als textos dels orígens dels pobles". Jaume Cabré.

La Bíblia és el nostre monument quotidià contra l’oblit”. Joan Margarit.

“Vaig a la Bíblia com vaig a Homer, Lucreci i Shakespeare: no per cap dimensió transcendent, sinó pel valor moral i poètic”. Miquel de Palol.

Els de fora vénen després perquè la jerarquia és la jerarquia. Es presenten al cul del llibre. No sé si algú els coneixerà. Són Charles Dickens i William Faulkner que diuen que:

La Bíblia és el millor llibre que hi ha i que hi haurà hagut mai al món”. Charles Dickens.

“Hi ha llibres als quals torno de tant en tant com si fossin vells amics: l’Antic Testament, Dickens, Conrad, Cervantes...”. William Faulkner.

És realment sensacional que algú a can Proa pugui arribar a pensar no només que els autors d’aquí i els de fora siguin equiparables sinó que el criteri de Cabré, Margarit i Palol sigui un reclam i acostarà el públic a la Bíblia.  ¿A Catalunya se’ns han mort ja tots els escriptors senatorials amb autoritat moral, els punts de referència? ¿Avui són aquests senyors? Tothom pot veure que els arguments que fan servir són poderosos i que són arguments d’autor, intransferibles i ben raonats. Ara bé, Edicions Proa, la benemèrita editorial fundada per Josep Queralt el 1928 i dirigida per Joan Puig i Ferrater, avui s’ha superat a ella mateixa quan ha consignat en la seva pàgina web l’autoria de la Bíblia. En la fitxa del llibre s’hi pot llegir que el llibre sagrat ha estat escrit per “autors diversos”. Tota una notícia. Una notícia moral.  

3 comentaris:

  • Núria says:
    29 de gener del 2013, a les 20:13

    Em ve al cap el comentari que feia l'altra dia l'editor d'Impedimenta (editorial madrilenya) en una xerrada a la llibreria L'Espolsada. Digué, més o menys, que aquests missatges que tapen el llibre en si i que no hi tenen res a veure, sovint no fan cap favor a l'obra. Va posar el cas d'un llibre que anava amb una nota que deia "És el llibre que m'hauria agradat escriure"- E.L.James", ergo, l'autor de les insultant ombres d'en Grey...! El llibre era de Lumen, crec, i em sembla que els lectors es confondran o fins i tot seran enganyats si ha de ser aquesta la seva referència. Les editorials, és ben clar que la caguen! Vendre, vendre, vendre... Deixeu llegir i triar amb criteris que s'ho valguin, coi.

  • Olga Xirinacs says:
    6 de febrer del 2013, a les 17:54

    Com que fa anys que els nostres autorets, els que ens representen al món americà-anglo-saxó-tedesc-italià, s'havien tornat iconoclastes perquè això els permetia atraure els jovenets necessaris per a la llepada incondicional, ignoren de llarg la part de la Història que arribava en forma de Bíblia.
    Per això no poden dir res més: no en saben.
    En canvi J. F. Mira... aquest sí que sap manejar bé el tema, i en profunditat. Aquest savi a qui els susdits no arriben ni a la sola de la sabata. És el que hi ha, editorials incloses.

  • Anònim says:
    16 d’abril del 2013, a les 20:16

    És un despropòsit, Jordi. Els mercaders han envaït el temple; tot és peix, fresc o congelat. És preferible vendre la Bíblia com un llibre d'aventures (no hi tinc res a dir: he fet semítiques i sóc capaç de llegir-la així), que no posar-la en mans de qui no té la veu necessària per fer-ho. No s'ho mereix el text ni els magnífics dibuixos del Perico Pastor.