Valors refugi. Recomanacions per a Sant Jordi. Qualitat i quantitat

Algunes propostes per a Sant Jordi. Paper amb valor de bona moneda. Vint títols per triar i remenar



1. Albert Sánchez Piñol. Victus. La Campana. La fascinant novel·la d'una Barcelona resistent a l'invasor. La lluita de l'astúcia contra la força.






2. Enric Casasses. Diari d’Escània i Univers endins. Empúries. El descobriment d'un país a través de l'amor d'una dona. Una narració de gran força poètica a mig camí entre gèneres.






3. Jeffrey Eugenides. La trama matrimonial. Empúries. Una de les millors novel·les que es poden llegir avui. La màgia narrativa de l'autor de Middlesex. Amor i literatura barrejades i ben amanides.



4. Haruki Murakami. Després del terratrèmol. Empúries. La literatura de l'observació per damunt de la de la imaginació. Un reportatge del mestre japonès.





5. Joan Estelrich. Dietaris. Quaderns Crema. Una autèntica revelació aquest testimoni personal d'un dels intel·lectuals més decisius i desconeguts de la literatura catalana. Molt bo.




6. Toni Sala. Provisionalitat. Empúries. Dues narracions breus sobre les nostres paradoxes vitals i la necessitat de protagonitzar la pròpia biografia. Un llibre molt ben escrit i ben pensat.







7. Josep M. Fonalleras. Climent. Amsterdam Llibres. Una  sorprenent mirada sobre l'amistat i les passions del magí. Amb Roma com a paisatge inoblidable. Un llibre de gran valor.





8. Kirmen Uribe. El que mou el món. Edicions 62. Una nena, supervivent del bombardeig de Guernika es refugiada per un escriptor de Gant. Un dels millors narradors bascos d'avui.




9. Manel Ollé. Pedra i pinzell. Antologia de la poesia xinesa clàssica. Alpha. Una excel·lent introducció a una de les literatures més importants del món i una de les més desconegudes per a nosaltres. De la mà d'un gran especialista.






10. William Shakespeare. Sonetos. Acantilado.Els grans poemes d'amor del mestre anglès, ara en una excel·lent traducció castellana de Bernardo Santano Moreno.
11. Josep Maria Espinàs. Una vida articulada. La Campana. L'essencial de més d'onze mil articles en la premsa diària de l'escriptor català. Un compendi de saviesa i de sentit comú.





12. Biel Mesquida. Llefre de tu. Club Editor. L'exuberància de la prosa catalana més imprevisible. Una petita joia de prosa poètica, entre l'amor i la mort.





13. Thomas Hardy. Cuentos completos. Alba. Tots els contes de l'univers de Hardy, de la mà de diversos traductors castellans, com ara Javier Marías.





14. Núria Martínez- Vernis. Deix on dir. Empúries.Inclassificable, impressionant, impecable. Una literatura creativa i misteriosa.







15. David Aliaga Muñoz. Los fantasmas de Dickens. Base.

Un assaig sobre una qüestió que no semblava imprescindible però que, de fet, ho és: els fantasmes en l'obra de Charles Dickens. Sòlid.




16. Albert Forns. Albert Serra (la novel·la, no el cineasta). Empúries.
La novel·la més estranya de la literatura catalana dels darrers anys. Una aposta per la creativitat.





17. Jaume Vallcorba. De la primavera al Paraíso. Acantilado. Un viatge intel·lectual dels trobadors a Dante de la mà d'un dels millors lectors del nostre país. Un dels pocs, rars, llibres del mestre Vallcorba.




18. Tina Vallés. El parèntesi més llarg. Proa. Divertida, enginyosa, perspicaç i ben decidida a escriure con cal. Una nova veu, personal i àcida.







19. Miquel Dolç. Poesia completa. Ela Geminada. La recuperació d'un clàssic imprescindible de la nostra poesia culta i operativa. Una autèntica troballa i una veu lírica molt poderosa.




20. Joseba Sarrionandia. Som moros en la boira?. Pol·len edicions i Pamiela. Un viatge antropològic a les identitats basca, catalana i amazig. Un assaig molt ben fet sobre el que són i han volgut que siguin els moros. Sobre els nostres veïns i nous compatriotes.










8 comentaris:

  • tina vallès says:
    22 d’abril del 2013, a les 21:25

    Gràcies, Jordi!

  • Oriol M. says:
    23 d’abril del 2013, a les 7:43

    De Hardy abans els contes que la novel.la que ha publicat Viena? (Lluny del brogit del món).
    (Enginyós el jo amb els bitllets!!)

  • Anònim says:
    23 d’abril del 2013, a les 14:45

    Gràcies per la tria. Bona diada, Jordi i companyia!

  • Bàrbara says:
    24 d’abril del 2013, a les 13:48

    moltes de gràcies!!! he rigut molt!
    salut! biel mesquida

  • Ramon says:
    12 de juny del 2013, a les 0:33

    Llegim poques senyores o elles no s'ho valen tant com ells?

  • Anònim says:
    26 d’agost del 2013, a les 17:51

    Un altre valor refugi:SENSE ALÈ de la Josefa Contijoch. Exercici de creació a través de la memòria. Reflexió literària.

    Imma C.

  • Víctor Aldea says:
    23 de novembre del 2013, a les 5:38

    I què passa amb els escriptors de literatura infantil i juvenil? Sembla que ningú no ens fa gaire cas, mestre Galves... Ningú no llegirà cap dels llibres que recomanes si no els tractem bé des de petits... Obansheë

  • Anònim says:
    20 de març del 2014, a les 0:20

    Transmuta

    El racó dóna una prespectiva
    del camí de sac, cul de cruïlla.

    Ara veig que els vicis es treballen per força
    i que les virtuts es desfan a l´aigüera:
    .....................

    Núria Martínez-Vernis. Deix on dir